Tag Archives: Landscape

Penda creates landscape of purple pillars in a Chinese park

The-Soundwave-installation-by-Penda_dezeen_468_14

Music is liquid architecture, architecture is frozen music

Visitors to a park in Xiangyang are greeted by over 500 bright purple fins, which are dotted with LEDs and play traditional Chinese music from internal speakers.The fins are clad in sheets of perforated stainless steel in four shades of purple, representing the tones found in the flowering trees. LEDs shine through the tiny holes in the steel at night, illuminating the entrance and reflecting off pools of water, while speakers installed in some of the square-sectioned shafts play traditional Chinese music.

Click HERE to read more about the project.

Article Written by: Jessica Mairs

Photo courtesy of: Xia Zhi

Source: Dezeen

Surreal Light Scenes Created Deep Within Nature

An image from 'Scenes' by Barry Underwood

An image from ‘Scenes’ by Barry Underwood

New Yorkers, you’re in luck! Sous Les Etoiles Gallery has extended landscape installation artist and photographer Barry Underwood’s show another month. You now have until August 2 to see Scenes, a collection of beautiful photographs that show nature like you’ve never seen her before. Drawing from his early theatrical training, Barry constructs these strange and surreal scenes using LED lights. Many of his installations take several days to complete. After they’re created, Barry then uses long exposure to harness the area’s ambient light.

As he explains, “This tension between the familiar and the surreal gives the images a strange power. I fashion these scenes by immersing myself in a place, instinctively reading the landscape, and then altering the site through LED lights, luminescent material, and other photographic effects. In the final prints, lights and alterations appear as intrusions, transforming landscapes into abstract images.”

Most of these works are created in locations near artist residencies around the United States and Canada like The Banff Center in Alberta, Canada, The Headlands Center for the Arts, in Sausalito, California, and, most recently, The MacDowell Colony in Peterborough, New Hampshire. Why? As Barry explains to us, “I travel to these places for several reasons. They all have various types of landscape within or near their property. They are organizations that allow me to build my artwork on location. They are artistically rich environments, where I can meet, converse and collaborate with artists, writers and musicians.”

Click HERE to read the full article.

Written By: Alice Yoo

Image Courtesy of: Sous Les Etoiles Gallery website

Source: My Modern MET

Lighting Today Magazine Features AWA Project: FIFC

First International Finance Center

Project Team:

Client: Starwood Capital, Vornado, The Chatterjee Group (TCG), Urban Infrastructure Real Estate Fund
Architect: Kohn Pedersen Fox (KPF) Associates
Lighting Consultant: AWA Lighting Designers
Local Team: Somaya & Kalappa Consultants Pvt. Ltd., Gherzi Eastern
Photo Credits: AWA Lighting Designers

AWA Points of innovation:

1. Creating a custom detail into the buildings 100m long façade’s glass mullion system to create appearance of continuous line of light, terminated by “End Caps” that are lit.
2. Locating high-power uplights to precisely graze the fins on the north and south facades with light.
3. Creating an apron of light to uplight the vertical trellis on the south façade that highlights the trellis without impacting the visual comfort of the people in the building.
4. Highlighting the vertical surfaces of the lobby in a way to reduce the need for downlights and to accentuate the visual connection between the east and west entrances.
5. Recessing LED downlights within a slot to graze the lobby feature walls in order to highlight the depth and texture of the wall.

CLICK HERE to download full PDF Article

AWA Lighting Design Narrative:

After several discussions with the architect, the lighting concept arose from wanting to highlight the architectural elements and materiality of the project. By lighting these slots we were able to highlight the verticality of the building at night. The building’s “iconic” element on the West Façade is a “floating glass tube” that projects 8m from the building’s facade. We worked with the architect to integrate linear LED lighting into the horizontal mullions in the tubes mullion structure. The result of this integrated lighting detail is that the tube maintains its clean architectural appearance at during the day and then comes alive from within at night with light. The lighting heightens the sense of the “tube” floating over the building’s entrance. The lighting on the East Façade highlights the full height vertical trellis that acts as a shading structure for the glazing interior façade behind. Mockups were generated to study the trellis structure for the optimum lighting solution. We studied the lighting design options taking into account glare for both ground floor visitors looking up at structure, and workers within the building looking down at the beautiful landscape. The final design solution was to uplight the trellis from the base. Both the East and West Facades had vertical reveals which went from ground level to roof. We highlighted these architectural gestures with high power lighting downlights at the top and uplights at the bottom of each slot.
The North and South facades were conceptualized as the bookends for the building. These facades have glass fins with a metal interstitial layer that are placed at the intersection of the façade cladding members. We studied how to light the fins to create the designed effect. The final design uses focused high power very narrow beam in-ground uplight fixtures that have been located precisely on the ground floor level.

The site lighting design intent site was to keep all lighting at the pedestrian level. No tall poles or street lighting fixtures. This allowed for all lighting to interact with the visitors at their “level” while not blocking the view of any part of the building and its surroundings. We integrated lighting into benches and planter walls around the site. To mark the important vehicular entrances we integrated lighting into vertical slots in the 4m tall pylons that flank the entrances. This created safe and secure lighting for the entrance while also bringing attention to the architectural Pylons.

The lighting intent for the building’s lobby was to highlight the architectural elements of the lobby while maintaining the visual connection between East and West landscapes. To accentuate this visual connection, the lighting solution for the space focused on two elements, the side feature walls and the elevator cores in the center of the lobby. To light the feature walls we worked with the architect to create a continuous slot above the feature walls. Within this custom profile slot, we located on center LED downlights to graze the feature walls. The grazing light highlights the depth and pattern of the textured feature walls. The center of the lobby is penetrated by three large elevator cores. They appear to be monolithic stone columns that puncture the lobby from floor to ceiling. We used lighting to accentuate the monolithic feel for these cores at night. We located lighting within a slot in the floor that wrapped around the perimeter of the core at the ground level. We also located lighting within a slot in the ceiling that wrapped around the perimeter of the core at the 1st floor level. By providing this lighting solution for the lobbies double height space and mezzanine walkway, the lighting accentuated the architectural intent of weightlessness for the pedestrian bridge crossing the lobby at the mezzanine level. 

view from across BKC Road - First International Finance Center (on left)

view from across BKC Road – First International Finance Center (on left)

looking at southeast corner of facade from across service road

looking at southeast corner of facade from across service road

looking up at southeast corner of building facade

looking up at southeast corner of building facade

looking at vehicular entrance from across service road

looking at vehicular entrance from across service road

main lobby feature wall

main lobby feature wall

main lobby

main lobby

 

AWA Project Update – Bushwick Inlet Park

PROJECT TEAM:
Client: NYC Department of Parks and Recreation
Architect: Kiss + Cathcart Architects
Lighting Consultant: AWA Lighting Designers
Local Team: Starr Whitehouse Landscape Architects, Robert Silman Associates, Langan Engineering
Photographer: Paul Warchol

PROJECT BRIEF:

Given the urban nature of this project, it was critical to understand its context, and assimilate the local dynamics of usage patterns, circulation and night-time activities. In working with the architects, we decided to pursue an unconventional approach to this project, since the genre of such projects is usually driven by light levels first and then everything else. We decided to make light levels our last check, and work on composing the elements of this project into a wholesome, evocative and exciting night-time space that engenders and enables the community to link with each other. The results have been gratifying. The lighting solution to this environment- combining wayfinding, patterns and rhythms of lights, and highlighting the architectural massing with strong geometric lighting moves has elicited a very positive response from the community.

 Building Entrance on Kent Avenue in Williamsburg, Brooklyn
Building Entrance on Kent Avenue in Williamsburg, Brooklyn

View of Main entrance from Kent Avenue- NYC skyline in background
View of Main entrance from Kent Avenue- NYC skyline in background

 Architectural Volumes Augmented by Light- LED lighting integrated into a double curve handrail
Architectural Volumes Augmented by Light- LED lighting integrated into a double curve handrail

Rhythm and Wayfinding- Steplights located in a distinct and staggered rhythm visible from Manhattan
Rhythm and Wayfinding- Steplights located in a distinct and staggered rhythm visible from Manhattan

Fins on South Facade- Lit with LED downlights cast in concrete
Fins on South Facade- Lit with LED downlights cast in concrete

AWA Project Update: First International Finance Center, Mumbai

Dear Clients, Colleagues, and Friends,
We are excited to share with you our recently completed project- FIFC (First International Finance Center). Located in Mumbai, India, FIFC is a 14 floor office tower located in Mumbai’s Bandra Kurla Complex. The 657,000 SFT office tower began construction in 2009.

AWA Lighting Designers was hired to provide the lighting design for all public spaces, landscape, and exterior facades.

As always, we value your feedback. Best wishes from the team at AWA.

Abhay Wadhwa
Design Principal | CEO

FIFC PROJECT TEAM:
Client: Starwood Capital, Vornado, The Chatterjee Group (TCG), Urban Infrastructure Real Estate Fund
Architect: Kohn Pedersen Fox (KPF) Associates, New York NY
Lighting Consultant: AWA Lighting Designers, Brooklyn NY
Local Team: Somaya & Kalappa Consultants Pvt. Ltd., Gherzi Eastern

West Facade from across BKC Road **

West Facade from across BKC Road **

West Facade Rendered Perspective *

West Facade Rendered Perspective *

Rendered Site Plan *

Rendered Site Plan *

AWA's 3D Modeling for Early Iteration of "Tube" Lighting Detail *

AWA’s 3D Modeling for Early Iteration of “Tube” Lighting Detail *

Looking Up at the West Facade **

Looking Up at the West Facade **

Building Under Construction in 2012 **

Building Under Construction in 2012 **

Main Lobby Prior to Opening Party **

Main Lobby Prior to Opening Party **

* FIFC renderings and details by KPF & AWA Lighting Designers
** FIFC photography by Marco Baldassari